Ingyenes fotós tananyagok videókkal

01. A fotózásról pár gondolat

A fotózásról pár gondolat

Itt nem akarom leírni a fotózás teljes történetét. Nagyon érdekes, szóval ha valakit érdekel, akkor csak keressen rá a neten és rengeteg leírást fog találni róla. Pár részletre azért ki szeretnék térni, ami szerintem érdekes.

Először is, mi a fotózás? Az én véleményem szerint a fotózás egy művészet, amikor egy digitális szenzor, vagy film segítségével a fényt rögzítjük és egy képet alkotunk. Ez nagyon szubjektív szerintem, mert hát a fotózás nyilván sok esetben nem az alkotásról, művészetről szól. Nekünk most a művészeti oldala az érdekes, ezért erről fogunk beszélni.

Az első fotó, amit sikeresen sikerült rögzíteni pár ház és egy háztető volt. 1826-ban egy Joseph Nicéphore Niépce nevű francia fickó készítette. Ezt csak amolyan érdekességképpen említem meg, hogy lássátok milyen messze is nyúlik vissza a fotózás. Bár amennyire tudom egy ilyen kép készítése még órákat, vagy akár napokat vett igénybe. A mai technikával ezt egy átlagos napon kb 1/0000 másodperc alatt, vagy gyorsabban el fogod tudni készíteni. Szédületes nem? 😀

Egy kicsit haladjunk előre az időben. A 1902-ben született meg Ansel Adams, aki szerintem igazi úttörője volt a fotózásnak! Ő találta ki a Zone system-et, ami alapjaiban változtatta meg a fotózást és ráadásul komolyan Photoshoppolta a képet! Viccelek, nyilván nem Photoshoppolt 100 évvel ezelőtt, de komolyan belepiszkált a képeibe. Ő találta ki a technikát, amit ma dodge & burn technikának nevezünk. Rájött arra, hogy irányítani kell az emberek figyelmét egy fotón és a képek előhívásánál, a sötét szobában manipulálta a képeket a cél érdekében. Érdekes, hogy még ma is milyen ellenállás van bizonyos emberek fejében a képek szerkesztését illetően, de a fotózás egyik atyja, aki az alapokat részben lefektette nekünk kb 100 évvel korábban, Ő szerkesztette a képeit. A dodge & burn technikáról még sokat fogunk beszélni ebben a tanfolyamban a képek szerkesztése során! Érdemes továbbá róla megemlíteni, hogy a kompozíciós szabályok terén is nagy újítónak számított a maga korában. Ezt azért is hoztam fel, hogy barátkozzatok azzal a gondolattal, hogy bele fogunk piszkálni a képekbe, ha kell. A mai világban, amikor már mindenki zsebében egy egész jó fényképezőgép lapul és az átlagosnál szebb, jobb, érdekesebb, egyedibb képet szeretnél csinálni, akkor a képszerkesztés mesterévé kell válj! Szerintem….

Néhány kép Ansel Adamstől:

Vélemény, hozzászólás?