Ingyenes fotós tananyagok videókkal

02. Milyen fényképezőgépre van szükséged?

Milyen fényképezőgépre van szükséged?

Sok ember azt gondolja, hogy nincs szüksége egy rendes fényképezőgépre. Én azt gondolom, hogy teljesen igazuk is lehet abban az esetben, ha nincs kedvük, vagy idejük a képeikkel foglalkozni. A mai okostelefonok elképesztő képeket csinálnak! Gyakorlatilag kiszorították a kompakt fényképezőgépeket a piacról, mert már nagyon hasonló tudást nyújtanak úgy, hogy sokkal egyszerűbb használni őket. Ráadásul egy telefonra mindenkinek szüksége van, de egy külön fényképezőgép csak extra költség és még egy dolog, amit cipelni kell egész nap. A legtöbb embernek nincsenek nagy tervei a fotózást illetően, csak szeret megörökíteni dolgokat, pillanatokat. Elkészít egy képet és azonnal mehet is fel valamelyik közösségi oldalra. Azonban van egy viszonylag szűk réteg, aki nem fogja soha megúszni ilyen könnyen ezt a dolgot.

A profi fotósokon túl, aki sportot, vadakat akar fotózni, vagy rossz fényviszonyok között is értékelhető képre vágyik. Ide sorolnám még azokat, akiknek a fotózás a hobbija és komolyan veszik azt. Nekik hamar igényük lesz egy rendes fényképezőgépre, amivel egy teljesen új világ fog megnyílni. Több lesz a munkád, ha egy fényképezőgéppel fotózol, de a kapott eredmény is magasan felül tudja majd múlni a telefonos képeket. Akármelyik csoporthoz is tartozol, a fotózás hatalmas móka és bármilyen eszközzel lehet ámulatba ejtő képeket csinálni ma már szerencsére. Továbbá, ha Te telefonnal fotózol akkor is meg kell tanulnod az alapokat, kompozíciós szabályokat ahhoz, hogy ki tudd használni a telefonod rendesen. Ugyan úgy érdemes megtanulnod a képeidet szerkeszteni utómunkázni. A legtöbb telefonnál már raw képet is lehet csinálni, ami ebben nagy segítség lesz. Hogy mi is a RAW, arra később fogok kitérni.

 

DSLR vagy MILC?

A fent említett nevek angol kifejezések rövidítései, amik jelentésébe és pontos fordításába szerintem most ne menjünk bele. Ezek csak a most piacon található fényképezőgépek típusainak elnevezései.

Amit viszont érdemes tudnod azok a különbségek a kettő között. A DSLR gépek egy régebbi technológiát képviselnek. Már nem igazán fejlesztenek ilyen fényképezőket és hamarosan már gyártani sem fognak valószínűleg. De ne gondold azt, hogy ezek nem jó gépek. Lássuk az előnyeiket először!

 

DSLR előnyei:

  • Hosszabb üzemidő egy töltéssel.
  • Nagyobb választék a piacon.

Régebben előnyük volt még a gyorsabb autofókusz is, de mára már ez nem igaz. Sőt a MILC gépek talán már jobbak is ezek a téren.

MILC előnyei:

  • Kisebb, könnyebb általában. Szívesebben viszed magaddal bárhová.
  • Modernebbek! Jellemzően szoftveresen jobban felszereltek.
  • Jobb autofókusz videózás közben bizonyos modelleknél.
  • Az autofokusz pontok a kép nagyobb felületét fedik le.
  • LEGFONTOSABB! Előre látod a képet, amit el fogsz készíteni már a keresőben (a kukucskáló a gépeken).

Utolsó pontot kifejtem kicsit jobban. A DSLR gépek esetében egy tükör rendszeren keresztül láttod a világot, ha belenézel a kukucskálóba. Ezért kb azt látod, amit a szemeddel is látnál. Ez azért hátrány, mert jobban kell bíznod a kamera/fényképező automatikájában. Ami viszont az esetek jó részében téved. Méghozzá elég sokat néha. A képek sokszor túl sötétek (alul exponált), vagy éppen túl világosak (túlexponált) lesznek. Így rengeteg fölösleges fotót fogsz vele készíteni. Az a legrosszabb, ha a kép túl világos, vagy éppen túl sötét lett és erre már csak otthon jössz rá, amikor nem tudsz helyette másik képet csinálni. A MILC fényképezők ezzel szemben egy digitális kijelzőn mutatják a még el sem készített képet. Tehát az előtt látod, hogy milyen lesz a kép, mielőtt megnyomnád az exponáló gombot. Ráadásul egy csomó hasznos egyéb infót is láthatsz egy digitális kijelzőn. Pl mi van fókuszban és mi nincs, ki van e égve az ég, milyen beállításokat használsz éppen, látod a hisztogramot... és még sorolhatnám.

Késöbb fogunk beszélni a hisztogramról is. Ez lesz a legjobb barátod, amikor be kell állítanod a fényképezőgépedet. Részletesen ki fogjuk tárgyalni mi is ez és hogyan kell használni.

Összegezve:

Fotózz azzal, amid most van és ha beszippant a fotózás téged is, akkor jól járj utána annak, hogy milyen témákat szeretsz fotózni és mire akarod majd azt a gépet használni és ahhoz vegyél egy fényképezőt. Engem emberek százai kérdezett már, hogy milyen gépet javaslok portré fotózáshoz úgy, hogy láthatóan nem nagyon portrézom. Tehát olyan embert kérdezz, aki jó abban a témában, ami téged érdekel!

Vélemény, hozzászólás?