Ingyenes fotós tananyagok videókkal

03. Expozíció

Most pedig térjünk rá a technikai részekre is. Próbálom majd érthetően elmagyarázni ezeket, emberi nyelven. Ugyan millió írás született már a témában, de sokuk sajnos nem kezdőfotós barát.

Nyilvánvalóan egy eszközre lesz szükséged ahhoz, hogy tudj csinálni egy képet. Ezt az eszközt, akár telefon, DSLR, MILC… be kell tudnod állítani helyesen. Itt jön képbe az expozíció. Az expozíció nem más mint maga a kép, amit csináltál. Helyesen exponált képnek általában azt nevezzük, amikor a kép kb annyira világos, vagy sötét, amennyire a fotó témája volt az életben. Ez abban az esetben igaz, ha a képet nem akarjuk szerkeszteni valamilyen képszerkesztő programban, mint pl az Adobe Photoshop, vagy Lightroom és pontosan azt a látványt akarjuk vissza adni ami akkor, ott volt. A példa kedvéért vegyünk egy sötét szobát. Azt le tudom fotózni úgy is, hogy úgy nézzen ki, mint egy sötét szoba és úgy is, mint egy szép világos szoba. Ez csak attól függ, hogyan állítottam be a kamerát. Amennyiben az a cél, hogy minél világosabb legyen a szoba, minél több minden látszódjon, akkor már láthatjuk is, hogy a helyes expozíció igencsak relatív. Az alábbi példa képeket egy LG V30-as telefonnal csináltam.

A saját megfogalmazásom szerint a tökéletesen exponált kép a következő:

A tökéletes expozíció az, amikor a legtöbb számunkra fontos részletet tudtuk rögzíteni a képen.

Engedd meg, hogy elmagyarázzam! Ebben a tanfolyamban azt fogjuk megtanulni többek között, hogyan hozhatjuk ki egy képből a maximumot. Ennek egyik fontos része az utómunka, a képek szerkesztése lesz. Ahogy azt majd a videókban látni fogod, az lesz a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb információt rögzítsük egy képen, amivel majd a szerkesztés során dolgozni tudunk. Magyarul, nagyon kell majd figyelnünk arra, hogy a nagyon világos és nagyon sötét részeken már nehéz lesz használható részleteket előhozni. Ezért van az, hogy szerintem nem az a tökéletesen exponált kép, ami a legjobban hasonlít arra, amit éppen fotózunk, hanem ami a legtöbb információt tartalmazza, amivel később dolgozni tudunk. Ez most lehet nem teljesen érthető így leírva, de hamar meg fogod érteni a képek szerkesztése közben azt garantálom!

Vissza az expozíció beállításához a fényképezőgépen. Az expozíciót 3 dolog határozza meg.

Rekesz, azaz f érték (mekkora nyíláson engeded be a fényt)
Záridő (mennyi ideig engeded be a fényt)
ISO (milyen érzékenyre van állítva a fényképezőgép szenzora)

Az első pontban megjelölt rekeszt a mai telefonok jellemzően nem tudják állítani még. Ez egy elég nagy hátrány sajnos, de együtt lehet vele élni. Természetesen ez limitációkkal jár, amikor fotózunk.

Mindegyikre egyesével ki fogok térni és elmagyarázom mi az. Elöljáróban csak annyit, hogy ezek közül bármelyiket is állítod, az hatással lesz arra, hogy mennyire lesz világos, vagy sötét a fotód. Ha egyszer már beállítottad úgy a fényképeződ, hogy megfelelően legyen a kép fényereje és az egyiket átállítod, akkor a másik kettő valamelyikével muszáj kompenzálnod minden esetben. Erről később még lesz szó, amikor már mind a hármat átbeszéltük.

Vélemény, hozzászólás?