Ingyenes fotós tananyagok videókkal

04.Rekesz, azaz mélységélesség (Aperture)

Rekesz, azaz mélységélesség (Aperture)

Telefonosok ezt nem fogják tudni állítani valószínűleg, vagy csak nagyon korlátozottan. Ráadásul olyan pici szenzor van a telefonokban, hogy az alábbi példákban szereplő értékek egyáltalán nem lennének igazak rájuk. Ennek ellenére telefonos felhasználóknak is érdemes ezeket tudni!

Angolban ezt “Aperture”-nek nevezzük és rekeszt, nyílást jelent. Egy F betű utáni szám jelöli az értékét a fotózásra alkalmas eszközökön. A rekeszértékkel azt szabályozzuk, hogy mekkora lyukon engedjük be a fényt. Minél nagyobb a lyuk, amin be tud jönni a fény, annál kevesebb idő kell ahhoz, hogy elkészüljön a képünk és annál kevesebb minden lesz éles a fotón, azaz annál kisebb lesz a mélységélesség. Minél több fényt akarunk beengedni, annál alacsonyabb F értéket kell beállítani és minél kevesebb fényt akarunk beengedni annál magasabb F számra lesz szükség. Ugyanez a mélység élességgel: Minél jobban el akarjuk mosni a hátteret, annál alacsonyabb F szám (pl portré), minél több mindent akarunk a képen élesen látni (pl tájkép), annál magasabb F szám kell majd.

A táblázatot itt tudod letölteni.

Még érthetőbben és leegyszerűsítve: Ha kevés a fény és gyorsan kell elkészüljön a kép, mert pl kézből fotózunk, akkor nagy lyukon kell beengedni a fényt (pl F1.8). Ennek ára, hogy elmosódik majd a háttér és/vagy előtér. Ha sok a fény és azt szeretnénk hogy minél több minden éles legyen a képen, akkor pedig kis lyukon engedjük be a fényt. A mellékelt ábra segíteni fog a jobb megértésben. Igazából ez téma lesz a gyakorlatban szinte minden képnél, amit a jövőben együtt fogunk szerkeszteni itt a tanfolyamban. 

A biztonság kedvéért még egy ábra. A képen azt látod, amikor a rekeszértéket, azaz F értéket állítod, de minden mást (Záridő. ISO) változatlanul hagysz. Ilyenkor a rekesz méretétől függ a kép fényerőssége.

Pár általános F érték javaslat a különböző témákhoz:

Fontos, hogy ezek a számok csak irányadóak és a mélységélesség változik annak függvényében, hogy mekkora szenzor van a kamerában, milyen látószögű lencsével fotózol és milyen messze állsz a témától. Ezt úgy leírni, hogy biztosan megértsd függetlenül attól, hogy milyen fényképezőt használsz szinte lehetetlen. Az a legjobb, ha fogod a fényképezőgépedet, kiteszel egy tárgyat egy asztalra és elkezdesz fotózni különböző beállításokkal és távolságokról. Így nagyon gyorsan érteni fogod a dolgot garantálom! Továbbá minden egyes képnél, amit majd megszerkesztünk itt együtt, el fogom mondani, hogy én milyen értékeket használtam és miért. 

Minden valamire való fényképezőgépen kell legyen egy olyan mód, amit Aperture priority módnak, tehát Rekesz prioritás módnak hívunk. Ez egy félautomata mód, amolyan arany középút. A legtöbb esetben ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy beállítsd a megfelelő expozíciót a kamerán. Jellemzően “A” vagy “AV” a jele és a fényképezőgép tetején találod meg valahol. Ilyenkor mi irányítjuk a mélységélességet (rekesz) és a fényképezőgép állítja a záridőt hozzá automatikusan. Az ISO ilyenkor lehet automata és manuális is. Mindenkinek azt javaslom, hogy ezt tanulja meg először. Ez az esetek majd 100%-ban a lehető legoptimálisabb választás a kamera helyes és gyors beállításához. A záridőt ugyan a kamera állítja maga, mégis tudod befolyásolni. Ha állítod vagy az F értéket, ISO-t és/vagy expozíció eltolást, akkor a záridő is változni fog.

Erről csináltam egy videót a YouTube-ra. Ha még nem láttad, akkor mindenképpen nézd meg szerintem. Sokkal nagyobb megértést fog neked adni.

Vélemény, hozzászólás?