Ingyenes fotós tananyagok videókkal

05. Záridő

Záridő

A záridő egy másik nagyon fontos tényező a rekesz és az ISO mellett. Azon túl, hogy meghatározza a kép elkészítésének idejét az által, hogy csak egy adott ideig engedi be a fényt a gépbe, meghatározza a kép fényerejét, továbbá látványos hatásokat tudsz majd vele elérni egy képnél. Ilyen például, amikor olyan gyors záridőt használsz, hogy minden mozgás szinte megfagy a képen, illetve lassú záridő esetén pedig ezek a mozgások elmosódnak. Ezen jelenségek kreatív felhasználásával igazán csodálatos képek elkészíthetsz!

Néhány példa hosszú záridővel:

Néhány példa gyors záridővel:

A záridőt másodpercben mérjük. A legtöbbször ez egy tört szám lesz, mint 1/250mp, vagy 1/1000mp… hiszen általában egész jó fényviszonyok között fotózik a többség. Az én kameráim (Olympus OMD EM5 II és EM5 III) nem írják ki a teljes törtszámot, csak a perjel utáni részt. Ha pedig már egész szám van ott, akkor egy “ jelet rak a szám után. Tehát 10 másodperces záridő így néz ki: 10”. Változó, hogy melyik kamera gyártó melyiket használja. 

Ha egy képnél csak a záridőt változtatjuk, akkor gyorsabb záridő esetén sötétebb, hosszabb záridő esetén pedig világosabb lesz a kép.

Valahogy így: 

Vélemény, hozzászólás?