Ingyenes fotós tananyagok videókkal

06. ISO, azaz hamis fény

ISO, azaz hamis fény

(ISO, záridő, rekesz) szerencsére. Igazából mindig a legalacsonyabbat érdemes használni, amit csak a körülmények engednek. Ennek az a fő oka, hogy minél magasabb az ISO, annál látványosabban romlik a képminőség és csökken a dinamika tartomány. Ez persze nem ilyen fekete-fehér. Vannak kamerák, amik már nagyon magas ISO-val is tökéletes, zajmentes képet tudnak csinálni. Ez azért nem általános még. Általában ISO 1600 és ISO 6400 között a legtöbb kamerán már jelentkezik kisebb-nagyobb zaj.

Telefonoknál ez jellemzően már párszázas, akár ISO 100 – 200 között zavaró lehet. Ez azért van, mert jellemzően minél nagyobb a szenzor, annál jobban lehet büntetlenül emelni az ISO-t. A telefonokban körömpiszok méretű szenzor van csak, ezért szenvednek ennyire rossz fényviszonyok között és ez az egyik ok, amiért érdemes elgondolkodnia mindenkinek egy rendes fényképezőgépen, ha kicsit is komolyan gondolja a fotózást. Pontosítva, nem a szenzor méretén múlik, hogy mennyire bírja a magas ISO-t a gép, hanem a pixelek mérete a döntő ebben.  Minél nagyobbaka pixelek, annál kevésbé lesznek zajosak a képek magas ISO mellett. Tehát, ha egy APSC kamerába kevesebb megapixelt rak egy gyártó, akkor a felbontás ugyan alacsonyabb lesz, de a minőség jobb magas ISO mellett, hiszen ugyanarra a felületre kevesebb pixel jut, így azok nagyobbak lesznek. Ezért láthatod azt, hogy különböző kamerákat adnak ki a gyártók videózáshoz és fotózáshoz. Ilyen például a Lumix GH5S, ami első hallásra megmosolyogtató 10.2 Megapixeles és relatív kicsi M4/3-as szenzorral van felvértezve mégis könnyedén felveszi a versenyt rossz fényviszonyok között full frame gépekkel is, ha videózásról van szó magas ISO-val.

Azért nevezem hamis fénynek az ISO-t, mert növelésével nem érkezik be több fény a fényképezőbe, mint másik két társánál, a záridőnél és rekeszértéknél.

Ellenben egyre zajosabb lesz a kép és egyre jobban elvesznek a részletek, ha növeljük. Ebbe részletesen nem fogok belemenni, hogy miért. Akit ez jobban érdekel, az nézzen utána. Elég annyit tudnotok, hogy az ISO-t tartsátok olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges. 

A magas ISO okozta zajt valamennyire ki lehet szűrni természetesen különböző szoftverek segítségével. Ebbe a képek szerkesztése során jobban bele is fogunk menni még elég sokszor, tehát nem térek most ki rá jobban. Egy alternatív, de lélegzetelállítóan hatékony  zajszűrési technikát mutattam be az alábbi videóban. Ez semmiképpen nem az általános eljárás és egy kis előre gondolkodást is igényel. Ha még nem láttad, akkor érdemes megnézned szerintem.

Ezen az oldalon rengeteg fényképezőt tudsz összehasonlítani egymással. Egyszerre akár négyet. Érdemes játszani az ISO-val. Csak válaszd ki a kiszemelt kameráidat és nézd meg mit is tudnak, ha magas ISO-ról van szó!

Az alábbi ábrán láthatsz egy példát arra, hogyan is növekszik a zaj egy képen az ISO emelésével. Ez gépenként nagyon különböző is lehet! Kérlek mindig bizonyosodj meg arról, hogy az a gép, ami téged érdekel, vagy neked van hogyan teljesít.

Vélemény, hozzászólás?