Ingyenes fotós tananyagok videókkal

09. RAW-ban vagy JPG-ben érdemes fotózni?

RAW-ban vagy JPG-ben érdemes fotózni?

Mind a kettőben! Egyik sincs meg a másik nélkül és mind a kettőnek megvan a maga előnye. Kezdjük azzal, hogy melyik micsoda.

RAW formátum: A raw szó azt jelenti, hogy nyers. Tehát egy RAW fotó, annyit tesz nyers kép. Gyakorlatilag pedig annyit tesz, hogy ez a fájl tartalmazza az összes információt, amit a kamera rögzíteni tudott. Ez nem egy konkrét fájlformátum, mint pl a jpg. A legtöbb gyártónak van saját raw kiterjesztése. Az Olympusnál ez .ORF, Canon .CR2, Nikon .NEF… stb. A közös mindben az, hogy ez egy olyan kép, amibe a kamera automatikája még nem nyúlt bele és nem tömörítette.

JPG formátum: Ez egy tömörített kép formátum. Rengeteg egyéb kiterjesztés van még, de azért a JPG-ről beszélünk, mert ez a legelterjedtebb és egy nagyon jó kiterjesztés abból a szempontból, hogy egy arany középút a méret és a minőség között. Ráadásul azon kevés kiterjesztések egyike, ami mindennel kompatibilis.

Nézzük meg, hogy én hogyan és mikor használom őket. Nem feltétlenül lesz neked is ez a megfelelő természetesen.

Én mindig RAW-ban fotózok, amikor olyan képeket csinálok, amit tudom, hogy majd meg akarok dolgozni Photoshop-ban, vagy Lightroom-ban. JPG-ben akkor fotózok, amikor pl csak sima nyaralási képeket csinálok, amit nem akarok posztolni a neten a nagyvilágnak. Amennyiben JPG-ben fotózol, legyen az egy fényképező, vagy telefon, a kapott kép már szerkesztett és tömörített lesz. Minden fotóképes eszköz gyakorlatilag ugyanúgy gondolkodik, mint én jelen esetben. Elkészít egy fotót, ami minden esetben egy RAW kép, akkor is, ha JPG-ben fotózol éppen. Egy algoritmus szerkeszti a képet. Kicsit világosít a sötét részeken, sötétít a túl világos részeken, felhúzza a színeket, megpróbálja eltüntetni a zajt a képről…. stb. Ha végzett, akkor menti a fotót, mint JPG, ami sokkal kevesebb helyet foglal és mindennel kompatibilis. Tehát mehet az Istagramra azonnal! Ez hatalmas segítség, mert rengeteg időt spórol meg neked. Ellenben elveszi, vagy legalábbis erősen limitálja annak a lehetőségét, hogy Te belepiszkálj a képbe. Amire azért lenne szükség, hogy a saját egyéniségedet, elgondolásaidat jobban meg tudd valósítani egy fotón. Ma már mindenki zsebében van egy egész jó fényképezőgép és néha elég nehéz valami szebbet csinálni, mint az átlag, ha egy szoftverre bízod a piszkos munkát, mint az átlag.

Amikor valaki elkezdi maga szerkeszteni a képeit, akkor az eredmény eleinte lehet sokkal rosszabb lesz, mint amikor hagyta, hogy a gép csinálja helyette. Ez szerintem teljesen normális. A gyakorlati részben minden trükköt meg fogok mutatni, hogy ez minél gyorsabban megváltozzon. Azt szeretném, hogy sokkal kreatívabban állnál majd hozzá a fotózáshoz, mint mielőtt elkezdted ezt a tanfolyamot. Az általam mutatott és majd saját magad által kialakított új technikák és eljárások segítségével kiemelkedő képeket fogsz tudni csinálni remélem!

Ezzel a témával kapcsolatban is csináltam már egy videót. Ha még nem láttad, akkor mindenképpen nézd meg a nagyobb megértésért!

Vélemény, hozzászólás?