Ingyenes fotós tananyagok videókkal

10. Pár dolog, amit érdemes végig gondolnod, ha komolyabban szeretnél fotózni

Pár dolog, amit érdemes végig gondolnod, ha komolyabban szeretnél fotózni

11/1. A kritikusok

A fotózás terén sok esetben sajnos nem beszélnek néhány dologról, amiről nagyon fontos lenne. Például arról, hogyan tekints a fotózásra. Szerintem ez egy nagyon fontos kérdés, nekem nagyon sokat segített a gyorsabb tanulásban. 

Kezdjük azzal, hogy rengeteg kritika érheti az embert a képeivel kapcsolatban. Én is kapok kritikát rendszeresen a mai napig. Minél több emberhez jutnak el a képeid annál biztosabb, hogy valakinek nem fog tetszeni. Nehéz ezt néha jól kezelni. Két dolgot vizsgálj meg, ha valaki kritizál.

  1. Milyen képeket csinál? Ha jobb nálad, akkor mindenképpen vedd fontolóra, amit mond. Én azt látom, hogy a legtöbb kritikát a már régóta a szakmában lévő, de a fejlődéssel lépést nem tartó emberektől kapom.
  2. Csak kritizál, vagy javasol is valami hasznosat? A kritikából sokat lehet tanulni, de vannak emberek, akik mindent kritizálnak. Ha valaki nem nyújt megoldást, csak kritizál, azzal próbálj meg nem foglalkozni. Nem könnyű néha, tudom…

11/2. Az utómunka fontossága és szerepe

Másik fontos dolog, hogy széles a rétege azoknak az embereknek ma még Magyarországon, akik szerint a képszerkesztők (Photoshop, Lightroom…) ördögtől való dolog. Ezek az emberek úgy gondolják általában, hogy a fotózás csak a valóság rögzítéséről szól. Ebből egyértelműen adódik, hogy nem tekintenek a fotózásra úgy, mint egy művészeti ágra még akkor sem, ha mást állítanak. A valóság rögzítése jó és fontos dolog természetesen. Ám szerintem nagyon fontos, hogy néha többet adjuk a valóságnál. Egy egyedi nézőpontot, egy különleges pillanatot, vagy akár egy teljesen átlagos pillanatot, de valami új, vagy érdekes szemszögből bemutatva. Nézd meg példának okáért a profi portré fotósokat. Kialakítanak egy érdekes helyszínt, mesterséges fényekkel, egyedi öltözékekkel, sminkkel teszik szebbé, érdekesebbé a fotót. Arról nem is beszélve, hogy egy profi még ez után is szerkeszteni fogja a képeit. 

Már ahhoz is sokszor szerkesztened kell a fotódat, hogy ugyanúgy nézzen ki, ahogy az életben. A kamerák nem képesek úgy látni, ahogy az emberi szem és ehhez hozzá kell igazítani a képeket. Ez főleg akkor igaz, amikor a fényforrás valamennyire szemből érkezik és túl nagy kontraszt, fényerő különbségekkel nem tud megbirkózni egyik mai fényképezőgép sem látszólag. Viszont, ha RAW-ban fotózol, akkor elképesztő, hogy mennyi információt tudsz visszahozni a túl sötét, vagy éppen túl világos részekről.

A képek utólagos szerkesztése egy hatalmas lehetőség arra, hogy jobban ki tud magad fejezni a képeiden keresztül. Egy olyan világban, amikor már mindenki fotózik valamilyen szinten, ki tudj emelni a tömegből azzal, hogy több munkát és nagyobb hozzáértést fektetsz egy képbe.

11/3. A szépség relatív? 

Szeretjük azt hinni, hogy minden embernek más tetszik. Hatalmas tévedés! Nincs olyan kép, ami mindenkinek tetszik, vagy éppen senkinek sem. Ám a szépség igenis megérthető és ezáltal reprodukálható valamilyen szinten. Nézzünk egy konkrét példát. Kérek mindenkit, hogy vonatkoztasson el attól, hogy mit tud az alábbi képeken szereplő személyekről. Most csak a kinézet számít, hiszen ez egy kép és most csak a szépségről beszélünk. Kinek melyik tetszik?

Szándékosan drasztikus különbségeket hoztam. A lényeg, amit mondani szeretnék, hogy egy bizonyos fokig szinte mindenkinek ugyanaz fog tetszeni és csak két hasonlóan szép kép között lesz jelentős egyet nem értés. Ez rengeteg tényezőn múlik persze. A fotó témája, fényviszonyok, kompozíció, évszak, színek…. Mind-mind befolyásolják, hogy mennyire lesz jó a kép.

 11/4. Döntsd el ki a célcsoportod!

Még kicsit a szépség boncolgatásához tartozik ez a kérdés is. Sok meg nem értett művész szaladgál ma az utcán. Neked is minél előbb el kell döntened valamit. Ki a célcsoportod? Tudom, hogy ez nagyon marketing szagú, de azért áldozz rá egy pár percet az életedből. Az elvont, furcsa, vagy átlagos emberek által nem igazán megértett képek csak más, elvont gondolkodású embereknek fog tetszeni. Azoknak is csak egy részének. Mindenki azt fotózza, ami neki tetszik, vagy érdekli természetesen. De ne várjuk azt el, hogy mások pozitívan értékeljék, ha ők nem látják benne a szépséget, nem értik a kép mondanivalóját. A ‘kevesebb több’ világában élünk. Az átlagember a legtöbb képre kevesebb, mint 1mp időt szentel. Én is ilyen vagyok. Az internet rogyásig van képekkel és egyre több mindenen kell tovább görgetnem, amire találok egy igazán jót. Ezért van az, hogy azok a képek jellemzően jobban teljesítenek, amiknek egyszerűbb a mondanivalója, amit egy átlagember is megért azonnal. Nem mondom, hogy az egyik irány jobb-e a másiknál, de érdemes térfelet választanod még az elején!

11/5. Fejleszd a szépérzékedet az Instagrammal!

Ennél a pontnál szokták a profi fotósok ledobni a láncot! 😀 Mindig elmondom nekik, hogy az Instagram-on nem csak csücsörítős lányok vannak ám! Minden olyan közösségi oldalon, amik képekre épülnek, pl Instagram, ott fogsz találni olyan profi fotósokat, vagy gyűjtő oldalakat, akiknek szinte minden képe elképesztően jó. Megtanulni elméletben a kompozíciós szabályokat nagyon könnyű. Ezt a tudást átvinni a gyakorlatba már nem annyira. Tanuld meg először a kompozíciós szabályokat, majd keress olyan képeket, amiket nézve leesik az állad és próbálj rájönni, hogy mit csinált jól a fotós azon a képen. Ne pár másodpercet adj egy-egy jó képnek, hanem 5-10-20 percet, ha szükséges. Ha ezt szokássá teszed és mellette kimész gyakorolni, akkor nagyon rövid idő alatt fogsz nagyon jó képeket csinálni garantálom! Azok az oldalak, ahol nagy tömegben jelen vannak profi képek is abban is nagy segítségedre lehetnek, hogy megtalál melyik stílus tetszik neked a legjobban. Kezd el tudatosabban nézni a fotókat!

Végezetül csak egy elgondolkodtató kérdés. Szerinted mi egy igazán jó fotó receptje?


Szerintem ez:

Téma + Kompozíció + Minőség + Hozzáértés + Időzítés (fények) = Jó kép

Vélemény, hozzászólás?